Doe een suggestie Tips voor het hele jaar

Tips voor oktober

Redactionele tips
Nr. 40 - 41 - 42 - 43 - 44
OKTOBER 2025
Download de tips voor deze maand

  • Herabonnering parochieblad (presentatie lokale ijveraars, abonnementenbeheerders, redactieteam, enkele tevreden lezers/trouwe abonnees aan het woord, acties om nieuwe abonnees te vinden, …)
  • Missio/missiemaand (plaatselijke missionaris in de kijker, echo’s uit de missies, steunacties voor concreet project, Afrikaans koor te gast in de liturgie) Meer info: www.missio.be
  • Rozenkransmaand (plaatsen waar gebeden wordt …)
  • Weekend van de Klant, (4 en 5 oktober 2025) (Waar is de plaatselijke kerk zelf klant, bijvoorbeeld voor hosties, miswijn, liturgische gewaden en boeken? En hoe verwent de Kerk haar ‘klanten’?)
  • Internationale Dag van de Leerkracht, 5 oktober (plaatselijke leerkracht(en) in de kijker)
  • Nationale Ziekendag of ‘dag van de chronisch zieke mensen’, tweede zondag van oktober (12 oktober 2025), op initiatief van Samana CM (vieringen Samana, plaatselijke ziekenbezoekers, ziekenhuispastor, palliatieve zorgbegeleiding …)
  • Week van de Fair Trade, jaarlijkse campagne begin oktober die gedurende 10 dagen (ditmaal van 1 tot en met 11 oktober 2025) fair trade en fairtradeproducten op een originele manier in de kijker plaatst (zie www.weekvandefairtrade.be voor de exacte inhoud en vestig de aandacht vervolgens op enkele lokale activiteiten in uw buurt)
  • Dag van de onthaalmoeder, 12 oktober (laat een of meer onthaalmoeders aan het woord)
  • Werelddag van Verzet tegen Armoede, 17 oktober (lokale initiatieven voor armoedebestrijding …)
  • Missiezondag, voorlaatste zondag in oktober, (19 oktober 2025)
  • Dag van de jeugdbeweging, voorlaatste vrijdag in oktober voor de herfstvakantie (24 oktober 2025) (lokale jeugdbeweging in de kijker, ‘eenheid in bonte verscheidenheid’ op de speelplaats, …) Meer info: www.dagvandejeugdbeweging.be
  • Werelddag voor Audiovisueel Erfgoed, 27 oktober


TAALTIPS VAN DE MAAND

  1. Groots met kleine letter
    Dat religieuzen vaak grote mensen zijn in de figuurlijke betekenis, zal niemand betwijfelen. Die grootsheid wordt echter niet weergegeven in de spelling. We schrijven alle congregaties en orden met kleine letters vooraan: redemptoristen, salesianen, clarissen, passionisten, noem maar op. Wel een hoofdletter krijgen verderop in hun naam de broeders van Liefde, paters van de Heilige Harten en dergelijke.
  2. Wat is goed?
    Heb je nog een kop koffie voor me? Ebde nog een tas koffie voor mij? Édde nog een zjat kaffe veu maai? Kies altijd voor correct Nederlands. Wil je toch dialect gebruiken om het sappige taalgebruik van iemand weer te geven, gebruik dit dan als een soort van stijlfiguur. Beperk tot enkele woorden en zet cursief.
  3. Liefst zonder al te veel suiker
    Drink jij koffie mét of zónder suiker? Klemtoontekens dienen om eventuele misverstanden te voorkomen. Deze zin is echter even goed verstaanbaar zonder klemtoontekens. Je laat ze dan beter weg. Te veel klemtoontekens maken een tekst schreeuwerig en visueel onrustig. Op hoofdletters komen geen accenten.
  4. Vind de fout
    Vind de fout: „Ingrid's tip over moeders paraplu had niets te maken met Anna's verdwijntruc." Onder invloed van het Engels schrijven veel mensen de bezitsvorm fout. Na een medeklinker of een doffe 'e' hangt de 's' vast aan het woord. Alleen na een klinker plaatsen we een weglatingsteken.