Doe een suggestie Tips voor het hele jaar

Tips voor december

Redactionele tips
Nr. 49 - 50 - 51 - 52
DECEMBER 2024
Download de tips voor deze maand

  • Advent / Kerstmis (25 december) (adventskrans en kerststal in gezinnen, hoe kijken gezinnen uit naar Kerstmis, kerstvieringen op school …)
    • Campagne van Welzijnszorg (lokale initiatieven voor armoedebestrijding in de kijker, Welzijnsschakels, wie zijn de lokale trekkers van Welzijnszorg en waarom steunen zij deze jaarlijkse actie …) Meer info: www.samentegenarmoede.be of www.welzijnszorg.be
    • Internationale dag voor personen met een handicap, 3 december
      (iemand aan het woord laten over hoe hij/zij omgaat met een handicap; getuigenis van iemand die werkt in een instelling of tehuis voor mensen met een beperking)
    • Sinterklaas, 6 december (Maakt hij ook in de parochie/parochieschool zijn opwachting?)
    • Dag van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens, 10 december
    • Kerstmarkten, tentoonstelling kerstkribben, levende kerststallen, kerstconcerten, kerstmusicals, kerstbezinningen, ...
    • Feest van de heilige Familie (op de zondag tussen 25 december en 1 januari)
    • Op Wereldlichtjesdag, tweede zondag van december (8 december 2024), worden wereldwijd kaarsen aangestoken voor overleden kinderen (lokale initiatieven waarbij overleden kinderen worden herdacht door het aansteken van kaarsen op straten en pleinen, op begraafplaatsen, in de kerk of thuis in het gezin ...)
    • Europese Taizé-ontmoeting (deelnemers uit eigen geloofsgemeenschap, Taizévieringen in de eigen buurt …)


    TAALTIPS VAN DE MAAND

    1. Sinterklaas komt langs tijdens de advent
      In de donkere dagen van december is de advent letterlijk en figuurlijk een lichtpuntje. We schrijven die sterke tijd met een kleine letter: advent. De samenstellingen krijgen een -s: adventskaars, adventskrans, ... Wie in deze periode - behalve voor pakjes - ook voor mooie foto's en inspiratie voor een verslagje kan zorgen, is Sinterklaas. Ook als u misschien niet meer echt in hem gelooft, schrijft u de naam van de heilige toch met een hoofdletter: Sint-Nicolaas (met koppelteken), of ook Sinterklaas. Zijn feest, hoe groot ook voor kinderen, krijgt wel een kleine letter: sinterklaasdag, sinterklaasfeest.
    2. Zorg voor elkaar
      Het werkwoord 'zorgen voor' wordt vaak verkeerdelijk in de betekenis van 'leiden tot' gebruikt, bijvoorbeeld: "Overdreven alcoholgebruik zorgt voor heel wat ellende." Hier gebruikt u beter 'brengt teweeg' of een ander synoniem (kijk op synoniemen.net voor ideeën. 'Zorgen voor' mag enkel gebruikt worden in de betekenis van 'zorg dragen voor'.
    3. Als beeldspraak spaak loopt
      Beeldspraak kan heel krachtig zijn, maar soms loopt het wel eens spaak. Laat u niet verleiden tot clichés, die doen een lezer afhaken onder gezucht. Let ook op voor al te zware beeldspraak, die een tekst moeilijk leesbaar maakt en eerder bedoeld lijkt om te imponeren dan om de tekst op te frissen. En wat is er 'aan de hand' met: "Circusartiesten zijn vaak heel handig met hun voeten"? Hier is sprake van te letterlijk opgevatte beeldspraak, waardoor die ontspoort.