Doe een suggestie
Tips voor het hele jaar
Tips voor september
Redactionele tips
Nr. 36 - 37 - 38 - 39
SEPTEMBER 2025
Download de tips voor deze maand
- Wereldgebedsdag voor de zorg voor de schepping, 1 september, is meteen de start van de Scheppingsperiode (1 september t.e.m. 4 oktober)
- Begin schooljaar (H. Geestmis, boekentaszegening, startviering in school, voorstelling nieuwe leerkracht/directeur/ander personeelslid …)
- Begin van het nieuwe catechesejaar
(startdag voor catechese op niveau van bisdom of lokaal, voorstelling catecheseploeg en kandidaat-vormelingen, naamopgave door de kandidaat-vormelingen …)
- Begin van het nieuwe werkjaar voor de lokale verenigingen (presentatie opvallendste evenementen, afscheidnemende of nieuwe voorzitter in de kijker, een nieuw clublokaal, nieuwe beheerder voor plaatselijk parochie- of ontmoetingscentrum, …)
- Begin van het nieuwe academiejaar aan HIGW en andere pastorale opleidingen (mensen uit eigen geloofsgemeenschap die aan een opleiding beginnen of die een opleiding afgerond hebben …)
- Dag van de Landbouw, derde zondag van september, (15 september 2024) (initiatief van Boerenbond en Landelijke Gilden) (plaatselijk landbouwbedrijf in de kijker ...)
Meer info: www.dagvandelandbouw.be
- Week van de Mobiliteit, jaarlijks van 16 tot 22 september (Hoe ‘mobiel’ zijn we in onze geloofsgemeenschappen? Zijn we bereid om ons te verplaatsen naar vieringen in naburige kerken? Of om mensen die zelf minder mobiel zijn, mee te nemen? En kiezen we daarbij voor duurzame mobiliteit? …)
Meer info: www.weekvandemobiliteit.be
- Werelddag van de migrant en de vluchteling (katholieke Kerk), laatste zondag van september, (29 september 2024) (Hoe gastvrij is onze parochie voor de migranten en vluchtelingen)
- Vlaamse Vredesweek (Pax Christi Vlaanderen), eind september (21 september t.e.m. 2 oktober 2024)
Meer info: www.paxchristi.be
- Internationale dag van het hart (Wereldhartdag), 29 september
TAALTIPS VAN DE MAAND
- Familiaal maar niet familiair
Ons kent ons op de lokale bladzijden van 'Kerk & Leven'. Om die nabijheid weer te geven, gebruiken we meestal de persoonsvorm 'je' in plaats van 'u'. Belangrijk is vooral consequent te zijn in de keuze. Op de algemene bladzijde gebruikt de redactie altijd de beleefdheidsvorm en worden personen bij hun familienaam genoemd. Enkel als het gaat over heel jonge mensen of in reportages kan de je-vorm het halen op de u-vorm. - Dekenaat
Een moeilijke kwestie: schrijven we dekenaat of decanaat? Moeilijk, omdat we bij Kerk&Leven in dit geval voor één keer niet de gebruikelijke spelling 'decanaat' kiezen, maar wel consequent de alternatieve vorm 'dekenaat' gebruiken. We doen dat niet uit koppigheid, maar om eenvormig te zijn. De bisdommen gebruiken in hun communicatie bijvoorbeeld ook 'dekenaat'. Omwille van de herkenbaarheid schrijven we dus altijd 'dekenaat'. - Een stap doen
Wist u dat je een stap niet kunt zetten, maar wel kunt doen? Schrijf dus niet: "De parochie zet de stap naar grotere samenwerking", maar wel "De parochie doet de stap enz." Klinkt gek? Wen er maar aan, zou het Groene Boekje zeggen (als het kon praten). - Verkleinwoorden
"Op haar bureautje stond een fotootje van het cafeetje op de hoek." Kent u de regels voor het verkleinwoord nog? Als u ze niet meer kent, geen nood. Gebruik gewoon niet te veel verkleinwoorden. Ze komen betuttelend over.
|