Doe een suggestie Tips voor het hele jaar

Tips voor november

Redactionele tips
Nr. 45 - 46 - 47 - 48
NOVEMBER 2024
Download de tips voor deze maand

  • Allerheiligen/Allerzielen (1 en 2 november) (vermelding van alle gestorven medeparochianen van het voorbije jaar, een bezoek aan het kerkhof, bijzonderheden of wetenswaardigheden over begraafplaats, funeraire kunst, het kerkhof vroeger en nu …)
  • Sint-Hubertus (3 november) (vieringen met broodwijding, zegening van dieren …)
  • Feest van de kerkwijding van Sint-Jan van Lateranen, de ‘moederkerk’ van alle kerken, 9 november (gelegenheid om allen die lokaal – gezien en nog vaker ongezien – gestalte geven aan de zorg voor het kerkgebouw en voor de liturgie, in de kijker te plaatsen)
  • Week van de pleegzorg (6 tot 13 november 2024) (Je thuis delen. Laat hierover een pleegouder aan het woord. En wat betekent het voor een pleegkind of -jongere om tijdelijk ergens een warme thuis te vinden? ...)  Meer info: www.pleegzorg.be
  • Werelddag van de wetenschap, 10 november
  • Wapenstilstand, 11 november (memorabele oorlogsverhalen, zorg voor militaire begraafplaatsen en herdenkingsmonumenten …)
  • Viering van Sint-Maarten, rond 11 november: behoort tot de zogenaamde Lichtfeesten (cf. Maria-Lichtmis)
  • Internationale dag van de verdraagzaamheid, 16 november (Hoe verdraagzaam is onze parochie/kerkgemeenschap? Is iedereen er welkom? Is de drempel niet te hoog? Hoe kijken twee parochianen van verschillende buitenlandse herkomst naar het conflict tussen hun respectieve rivaliserende naties?)
  • Ouderenweek, tweede helft november (18 t.e.m. 24 november 2024)
    (Hoe actief zijn de senioren in onze parochie? Hoe zetten zij zich in voor hun medemens? Wat betekent het geloof voor hen? Hoe geven zijn zin aan hun oude dag?)
  • Internationale Dag van de Rechten van het Kind, op 20 november
  • Feest van Sint-Cecilia, patrones van de muziek, op 22 november (gelegenheid om koor, organist, cantor en eventueel andere muzikanten in de kijker te plaatsen: plaatselijke harmonie, fanfare, jeugdband …)
  • Feest van Christus-Koning, laatste zondag van het kerkelijk jaar
    (24 november 2024) Ook de diocesane Wereldjongerendag wordt sinds 2021 niet langer op Palmzondag maar op het feest van Christus Koning gevierd.
  • ‘Festival van de aanbidding – Venite Adoremus’, elftal dagen in november, in de aanloop naar het feest van Christus Koning: eucharistische aanbidding op diverse plaatsen in de bisdommen. Meer info: http://veniteadoremus.be/nl/
  • Wittelintjesactie, eind november, begin december (aandacht vragen voor de strijd tegen geweld op vrouwen, opvanghuizen voor vrouwen …)
  • Week van de Smaak, jaarlijkse tiendaagse (1 t.e.m. 10 november 2024) in het teken van voeding en culinaire activiteiten (Wie zijn de keukenpieten in onze parochie? Welke zijn de gerechten die ze het liefst bereiden, bijvoorbeeld tijdens de parochiefeesten? Wie zijn de kookouders bij de jeugdbeweging? Wie staat er dagelijks in de keuken van het plaatselijke rusthuis/woonzorgcentrum of van de school?)
    Meer info: www.weekvandesmaak.be


TAALTIPS VAN DE MAAND 

  1. Christus-Koning en Sint-Martinus
    Wellicht staan de traditionele najaarsfeesten ook al aangevinkt op uw kalender, om er in uw editie een verslag en mooie foto's van te publiceren. Zeker doen, maar let ook even op de correcte schrijfwijze. Christus-Koning krijgt een koppelteken, en twee keer een hoofdletter. Sint-Martinus of Sint-Maarten, die her en der opduikt rond zijn naamfeest op 11 november, schrijven we ook met twee hoofdletters en een koppelteken, tenminste als het over de heilige gaat. Als we het hebben over zijn feest, schrijven we kleine letters: sint-maartensvuur.
  2. Betaal in euro, niet in €
    Zeker in deze periode van de hernieuwing van de abonnementen, maar ook op andere momenten, schrijven we al eens over geld. Let er in dat geval op dat u bij die bedragen 'euro' in teksten altijd voluit schrijft, achter het getal. Dus niet € 45 maar 45 euro. Als er ook eurocenten aan te pas komen, schrijven we het getal met een komma, en euro uiteraard weer voluit: 47,5 euro. Een goedkope taaltip: laat hem renderen!
  3. Recent versus recentelijk
    In de betekenis van 'onlangs' lees je geregeld 'recent'. Voorbeeld: "De verkoop van peren nam met dertig procent toe na de Russische boycot", las ik recent in de krant. Hier moet staan: recentelijk. Recent is immers het bijvoeglijk naamwoord en kan alleen in combinatie met een zelfstandig naamwoord. Vergelijk: "Het gebeurde nog maar recentelijk" en "een recente gebeurtenis".