Doe een suggestie Tips voor het hele jaar

Tips voor juni

Redactionele tips
Nr. 23 - 24 -25 - 26/27/28 (voor drie weken)
JUNI 2025
Download de tips voor deze maand

  • Werelddag van de fiets, 3 juni
  • Vaderdag, tweede zondag van juni (9 juni 2024) (vaders in beeld, gedichtjes voor vader …)
  • Processies (in eigen geloofsgemeenschap of dekenaat of misschien wel bij de buren …)
  • Bedevaarten (naar bekende of minder bekende pelgrimsoorden, dichtbij of veraf …)
  • Terugblik vieringen eerste communie (groepsfoto’s …)
  • Internationale Dag van de Vluchteling (Verenigde Naties), 20 juni (Wat doen onze gemeenschappen voor vluchtelingen en ontheemden?)
  • Examentijd voor studenten (Hoe bereiden de misdienaars hun examentijd voor? Of leden van het jeugdkoor? Is er in de buurt een abdij of kerk waar studenten een tijdje in rust kunnen gaan studeren?)
  • ‘De laatste schooldag van …’: afscheidnemende leerkracht of directeur of ander personeelslid van de plaatselijke school in beeld, de zesdejaars voor het laatst in hun vertrouwde school (wat waren voor hen de hoogtepunten uit hun lagereschooltijd? …)
  • Aanbod van ‘bijzondere’ vakanties (aanbod van IJD Jongerenpastoraal, gezinsvakanties in abdijen, als vrijwilliger/begeleider mee op vakantie met KVG, een ‘andere’ vakantie in een WZC of opvangcentrum of op een speelpleinwerking voor kansarmen, …)


TAALTIPS VAN DE MAAND

  1. Beste mensen?
    Ooit een krantenartikel weten beginnen met een aanhef zoals in een brief? Beste mensen, met nog drie speeldagen te gaan, is de strijd om de landstitel razend spannend? Op de lokale bladzijden van 'Kerk & Leven' komen we zulke eigenaardigheden wel eens tegen. Conformeer je info naar een journalistiek genre.
  2. Stipt op tijd
    Een tekst is levendiger in de tegenwoordige tijd. Ook iets wat zich in het verleden afspeelde, kun je zo dichter bij de lezer brengen. Voorbeeld: „We schrijven 1982. De Rode Duivels gaan naar Spanje.” Of, in plaats van „Vorige week vertrok een bus van Ziekenzorg op vakantie”: „Zondag 18 mei, een groep van twintig enthousiaste ouderen popelt om te vertrekken.” Kwestie is wel om de gekozen tijdsvorm consequent te hanteren. Overspringen van tegenwoordige naar verleden tijd en dan weer andersom, is fout.
  3. Er was eens...
    Vind de veelvoorkomende fout in deze zin: „Eens je bij de overheid aan de slag kunt gaan als bureauchef, zit je voor de rest van je carrière gebeiteld.” Gevonden? De fout zat al in het grammaticale gebruik van het eerste woord. 'Eens' moet hier vervangen worden door: „Als je eenmaal..."